Limburg en Noord Brabant zijn al jaren regio’s met de meeste woninginbraken van Nederland. Goede inbraakbeveiliging, zoals een alarmsysteem, beveiligingscamera en goed hang- en sluitwerk zijn natuurlijk voor de hand liggend oplossingen. In het kader van inbraakpreventie hebben we echter nog 7 extra tips voor je verzameld om je woning veiliger te maken. En het goede nieuws: goedkoop ! Ze kosten je niets, of weinig..

Sluitronde

Het is.. letterlijk.. een open deur. Met stip op 1 staat de gelegenheidsdief die de kans ziet om even snel door dat openstaande raam te klimmen. Of de klink van de deur of poort te proberen, omdat er zo’n fijne iPad op de keukentafel of bank ligt te pronken. Wen jezelf aan om voor vertrek een sluitronde te doen. Kost je echt hooguit 1 minuut, maar voorkomt een hoop leed. Kijk of ramen en deuren dicht zijn. Vooral van tuinpoorten, garagedeuren en achterdeuren: voel even of ze wel afgesloten zijn.
Leg vervolgens alles wat attractief en makkelijk mee te nemen is uit het zicht. iPad in een lade, laptop terug in de tas, telefoon in een mandje.

Verlichting

Verlicht gevelopeningen, maar wel slim: kan iemand anders, zoals buren, passanten of omwonenden door die lamp zien dat er iemand aan je deur staat te rommelen ? Uitstekend ! Is het echter een plek die volledig beschut is? Dan is de inbreker waarschijnlijk erg dankbaar voor het lampje: dan ziet hij beter wat hij doet. Gebruik voor die plaatsen liever schrikverlichting, zoals een halogeen / led lamp met bewegingsmelder. Kijk ook even wat domotica qua beveiligingsverlichting voor je kan betekenen!

Buurt WhatsApp

Een bijzonder effectieve, en goedkope manier van inbraakpreventie is de WhatsApp buurtpreventie. Je ziet de bordjes steeds vaker verschijnen in het straatbeeld, en hoewel de afschrikwaarde van zo’n bordje twijfelachtig is, is het een effectief middel. Kijk op WABP.nl of er een initiatief in jouw buurt is, en laat die nieuwsgierige overbuurman (of buurvrouw natuurlijk) zich nuttig maken !

(artikel gaat verder na afbeelding)

Smartphone WhatsApp buurt
Buurt Whatsapp, effectief en goedkoop

Auto voor de deur

Inbrekers kiezen overwegend huizen uit waarvan de bewoners klaarblijkelijk niet thuis zijn. Een bewoonde, of aanwezige indruk verkleint de kans op inbraak aanzienlijk. Heeft je gezin meerdere auto’s? Zorg dan dat bij afwezigheid er altijd minstens 1 voor de deur staat. Spreek van tevoren af met welke auto jullie op weg / op visite gaan, en zet de “thuisblijver” voor de deur.

Planten tuin

Snoei de haag ! Verplaats die struik, en haal die bamboe weg. Kortom: zorg dat er, liefst vanaf de openbare weg, zicht is op de woning. Natuurlijk, u houdt van privacy.. die inbreker echter ook. Kijk eens vanaf een afstand naar je woning en maak een overweging: tot waar is zicht op uw perceel vanuit de openbare weg gewenst, en vanaf waar ongewenst ?

(artikel gaat verder na foto..)

Grote haag bij huis
Daar wordt een inbreker vrolijk van !

Container

Uw afvalcontainer is een dankbaar opstapje voor menig gelegenheidsinbreker. Kan hij toch nog bij dat raam op de verdieping, of via het dak van de garage bij de lichtkoepel in de keuken. Zorg dat de container niet zomaar als huishoudtrapje gebruikt kan worden: zet ‘m vast op een plaats waar hij geen kwaad kan, of zet ‘m in een schuur of garage. In ieder geval: achter slot en grendel.

Grind & kiezel

Gaat u toevallig nog wat aan uw tuin doen binnenkort ? Overweeg eens die bestrating weg te halen en te vervangen voor grind of kiezels. Goedkoop, en bijzonder effectief: een prima verklikker zodra iemand een stap op het tuinpad zet. Gebruik het om een mooie barrière vóór of juist achter het hekwerk te maken.

Scroll naar top