U kent ze wellicht van bijvoorbeeld gsm-masten: het lijken net trommels. Het zijn zenders en ontvangers voor een straalverbinding. De tijd dat straalverbindingen alleen weggelegd waren voor professionele doeleinden is echter voorbij. Tegenwoordig is ook voor de (klein-)zakelijke en particuliere klant een straalverbinding een optie die niet meteen duizenden euro’s uit uw portemonnee of budget hapt. Tijd voor een update !

Straalverbinding ?

Tja, dat klinkt misschien spannender dan het daadwerkelijk is: het is niet meer dan een radiosignaal dat op basis van van frequenties van zender naar ontvanger gestuurd wordt. Eigenlijk hetzelfde als uw “normale” WiFi signaal, maar met één belangrijk verschil: Waar uw reguliere WiFi signaal zoveel mogelijk in de rondte straalt, doet een straalverbinding dat in 1 rechte baan. We noemen dit point-to-point. De zender en ontvanger dienen derhalve perfect op elkaar afgestemd, gericht, te zijn.

radiogolven
Radiogolven

Wat kun je ermee?

Om een stabiele (netwerk)verbinding tussen punt A en B te realiseren gebruik je meestal een netwerkkabel. Helaas is het leggen van kabels niet overal een optie. Zeker wanneer er afstanden van tientallen meters, honderden meters of zelfs kilometers overbrugd moeten worden is het het leggen van kabels een prijzige oplossing. Door het opzetten van een straalverbinding kunnen flinke afstanden kosten-efficient overbrugd worden, zónder direct in te boeten op stabiliteit of bandbreedte.

Mág en kán dat zomaar ?

Ja hoor. Zeker als het voor particulier of (klein)zakelijk gebruik is: op de 5 Ghz band hoeft bijvoorbeeld pas boven de 1 Watt zendvermogen een vergunning aangevraagd te worden. Dat is al voldoende om een verbinding van enkele kilometers te overbruggen ! Kortom: geen belemmering om uw schuur, stal, bijgebouw, gastenverblijf of willekeurig ander object van internet of netwerk te voorzien.

straalverbinding-ontvanger
Straalverbinding ontvanger

En de snelheid ?

Verbindingen van 100, 200 of zelfs meer dan 400 Mbps worden, natuurlijk afhankelijk van de omstandigheden, vaak moeiteloos behaald. Kortom, meer dan voldoende om met de hele familie te “Netflixen”, muziek te streamen én te surfen.. allemaal tegelijkertijd, als uw internetabonnement het qua snelheid toelaat.

Addertje onder het gras..

Máár.. er is wel een addertje onder het gras. Straalverbindingen hebben wel een zichtlijn (Line of Sight) nodig om betrouwbaar te functioneren. Dus geen bomen, planten en gebouwen die in de weg mogen staan. Soms is het toch mogelijk om dit, ondanks obstakels, te verwezenlijken door masten, desnoods op het dak, te zetten. Natuurlijk is er ook apparatuur beschikbaar die qua obstakels minder kritisch is, maar dan schiet het prijskaartje wel al wat meer omhoog.

Prijskaartje

En nu we toch bij het onderwerp prijzen zijn belandt: wat kost zoiets dan ?
Een straalverbinding kan door ons al vanaf ca €700,- opgezet worden. Geld zat natuurlijk, maar in geen verhouding tot een aantal jaren geleden: toen kon je voor de kosten van een straalverbinding ook een leuke nieuwe auto kopen.

 

Scroll naar boven